Az autóiparban ponthegesztőket használnak a fém alapanyagok illesztésére. Mik a legfőbb jellemzői ennek a hegesztési technológiának?

A ponthegesztés az ellenállásos hegesztés csoportjába sorolható. A hegesztéshez elektromos áram szolgáltatja a hőt.  A hegesztés lehet egy vagy pedig két oldalra kiterjedő. Az anyagokat pontról-pontra illeszti egymáshoz a hegesztő szerszám. A kötés kialakítása függ attól, mennyire könnyen hozzáférhető a munkadarab, milyen a minősége, a vastagsága. Gyakran alkalmaznak kétoldali hegesztést.

A ponthegesztés nem olyan hegesztési eljárás amivel válogatás nélkül minden anyagot hegeszteni lehet. A hegeszthető anyagok, fémek listája az igazat megvallva elég rövid. Alkatrészek előállítására, illetve jármű karosszériák javítására alkalmazzák ezt az eljárást az autóiparban.

A mobil hegesztőgépekkel igényes varratot lehet készíteni, ha az ehhez szükséges feltételek megvannak. A munkafelületnek lehetőség szerint tisztának kell lennie. Ennél a hegesztési eljárásnál nagyobb szerepet kap a megfelelően előkészített munkafelület. Ha ez nem történik meg, akkor az hatással van a kötés minőségére. Az a fémfelület, amin szennyeződések maradnak, például olajok vagy zsírok, befolyásolják az anyag ellenállását. A szennyezett fém felület magát a hegesztőgépet is rongálja, mert koptatja az elektródát.

A ponthegesztők az autószerelő műhelyekben a géppark alapvető darabját jelentik. Ezek a berendezések a modern karosszéria javítás eszközei. Típus szerint a gépek lehetnek inverteres, léghűtéses vagy vízhűtéses berendezések. A korszerű hegesztőgépet úgy alkották meg, hogy lépes legyen a karosszéria horpadásait, egyenetlenségeit kisimítani, az acél sérüléseit kihúzni. A ponthegesztő elektródával felszerelt gép egy- és két oldali ponthegesztést is képes elvégezni. A hegesztőgép rendelkezik alap tartozékokkal és felszerelhető külön megvásárolható kiegészítőkkel is.

A ponthegesztők modelljeinek árban, tudásszintben és teljesítményben is változatos választékával várjuk a vevőket a webáruházunkban.